Hur du förvarar apelsiner på rätt sätt – och vad du ska undvika

Så fixar du apelsinerna på bästa sätt
Så fixar du apelsinerna på bästa sätt

Apelsiner är en av världens favoritfrukter, kända för sin saftiga sötma och höga C-vitamininnehåll. Trots sitt fina yttre och näringsvärde finns det en del grejer att tänka på när man ska sköta om dem. Att veta rätt sätt att hantera apelsiner kan förbättra din matupplevelse och se till att du verkligen får njuta av denna citrusfrukt (på ett smart sätt).

Tvätta apelsinerna ordentligt

Det är viktigt att alltid tvätta apelsinerna noga, oavsett om du ska äta dem direkt eller använda dem i köket. Enligt Gabriela Swamy, PhD kan apelsinskalet ha spår av vax, smuts och bekämpningsmedelsrester. Om man inte tar bort detta kan det smitta både händer och insidan av frukten när man skalar eller skär den.

För att vara säker på att apelsinerna är rena rekommenderas att skölja dem under rinnande vatten och gnugga dem rejält med händerna. Nichole Dandrea-Russert, MS, RDN tipsar även om att använda en grönsaksskrubbborste för bästa resultat. Tänkt på att inte använda tvål eller andra kemikalier, eftersom skalet är poröst och lätt suger upp sådana ämnen, vilket kan göra mer skada än nytta.

Förvara apelsinerna smart

När det kommer till förvaring är det bäst att inte tvätta apelsinerna direkt när du kommer hem. Nichole Dandrea-Russert påpekar att kvarvarande fukt kan göra att frukten blir sämre snabbare. Istället bör du tvätta dem precis innan de ska ätas eller användas i matlagning, för att undvika att de förstörs eller att bakterier får fäste.

För att lagra apelsinerna så bra som möjligt är det smart att lägga dem i en andningsbar nätpåse eller slänga in dem löst i grönsakslådan i kylen. Detta ger bra ventilation och hjälper till att undvika fukt som annars kan leda till att de blir dåliga. Om grönsakslådan verkar vara lite instängd kan du lägga en pappershandduk i botten för att suga upp överflödig fukt (en enkel men effektiv lösning).

Kolla om apelsinerna är dåliga

Det är bra att kunna upptäcka om en apelsin har blivit dålig, både för att maten ska smaka bra och för att du ska undvika att äta något som inte är fräscht. Apelsiner ska kännas fasta, utan missfärgade eller mosiga partier. Om du ser mjuka, mosiga fläckar eller vita, gröna eller blå ludna mönster på skalet, kan det tyda på mögel.

Ett skrynkligt eller uttorkat skal är ofta ett tecken på att frukten inuti har torkat ut och därmed inte kommer ge den smak man önskar. Genom att regelbundet kolla igenom dina apelsiner undviker du att bli överraskad av en dålig frukt när det är dags för nästa mellanmål.

Hantera ett överskott med apelsiner

Ibland kan man ha fler apelsiner än man hinner äta innan de börjar bli dåliga. Då finns enkla lösningar, som att pressa dem till färsk juice som du kan dricka direkt eller förvara till senare. Ett annat smart trix är att frysa in apelsinsegment. Då tvättar och skalar du dem först och lägger sedan bitarna i en fryssäker, lufttät behållare.

Att vara lite kreativ med de extra apelsinerna kan ge upphov till spännande kulinariska experiment. Varför inte testa på nya recept med citrusinslag som kan ge dina måltider en ny och rolig twist?

Att veta hur du bäst tar hand om dina apelsiner ser inte bara till att de håller längre, utan garanterar också att du får en smakupplevelse och näring varje gång du plockar fram dem.